Algemeen onderhoud

Alles

Na elke zoutwaterduik alles goed spoelen met zoet water voordat het de kans krijgt op te drogen. Opdrogend zout is namelijk de grote boosdoener van het duikmateriaal! Een tweede booswicht is de zon! Juist, datgene wat je het meest ziet gebeuren, na de duik alles even in de zon leggen om op te drogen is het slechtste voor je materiaal. Hannibal gebruikte de truc met het zout om rotsblokken te splijten, de kracht van het zout is enorm. Vooral je pistonontspanner waar binnenin zoutwater zit, komt op de rustpositie van de piston een zoutrandje dat versteend en niet keer verdwijnt. Hierdoor zal de middendruk van de ontspanner stijgen en de tweede trap zal beginnen blazen, een teken voor een onderhoudsbeurt. Zeker de ontspanner niet laten drogen en goed spoelen met zoet water. Voor je ontspanner is het al even belangrijk om niet met zand en stof in aanraking te komen.

Ritsen

Ritsen leiden bijzonder onder het zout en moeten ook goed gespoeld worden alvorens het zout heeft kunnen opdrogen. Geregeld de ritsen met was of kaarsvet inwrijven, zeker geen siliconen, daar blijft immers vuil aan kleven wat de rits terug stroef maakt.

Neopreen & Seals

Neopreen verslijt door de druk maar dat is uiteraard onvermijdelijk. Een duikpak gaat zo'n 500 duiken mee en dan begint het neopreen echt dun en stug te worden. De belangrijkste bootschap is hier: houdt je pak uit de zon! Latex seals (droogpak) verdienen je bijzondere aandacht want zonder onderhoud leven ze geen jaar. Je moet ze na iedere duik ofwel in talken na het drogen ofwel behandelen met seal-saver.