Duikpak

Doel: net zoals de handschoenen en laarsjes beschermt je pak je zowel tegen de koude als tegen de scherpe randen van oesters, mosselen, stenen en wrakken.

Soorten pakken:
• Shorty: is een dun duikpak met korte mouwen en pijpen dat gebruikt wordt in tropisch water of in het zwembad (ca. 30°C)
• Lycra: is een eendelig pak uit lycra dat gemakkelijk aantrekt en evenveel bescherming biedt als een 3 mm duikpak. Soms gebruikt men dit als onderpak in de winter maar normaal gezien is dit ook een tropen duikpak
• Eendelig pak of overall: is sneller en gemakkelijker aan (mits een beetje oefening), is beweeglijker onder water (comfort) maar is kouder omdat men op de borst een enkele bescherming heeft tegenover het tweedelig pak waar de broek en het bovenstuk op de borst overlappen. Je voelt dan ook vaak de koude doorheen je pak, vooral omdat de rits (die niet waterdicht is) eveneens over je borst loopt. Aan de handen en voeten zijn ritsen om het aantrekken van het pak te vergemakkelijken.
• Eendelig halfdroog pak: is een eendelig pak met latex bestreken seals (geen ritsen). De seals aan (de hals,) enkels en voeten zijn nauwsluitend en met latex bestreken zodat ze een bijna waterdichte afsluiting vormen.  Ook hier koel je nog steeds snel af omdat je meer afkoelt aan de borst doorheen het pak dan van het binnendringend water aan de seals.
• Eendelig halfdroog pak met waterdichte rits: is een eendelig pak met een waterdichte rits op de rug. Hier heb je zeker hulp nodig bij het aankleden en ook hier koel je nog steeds snel af. De rits is een delicaat punt aan het halfdroge pak en mag niet geplooid worden!
• Tweedelig pak: je verliest aan bewegingsvrijheid maar je wint aan warmte. De manchetten zijn voorzien van ritsen voor het aankleden te vergemakkelijken. Sommige tweedelige pakken zijn zo ontworpen dat je een volledig eendelig pak hebt zonder kap en een veststuk zonder mouwen en met kap zodat je eigenlijk twee pakken hebt; één voor de winter en één voor de zomer.
• Tweedelig halfdroog pak: De ritsen zijn vervangen door nauwe latex bestreken seals waardoor er zeer weinig water in en uitstroomt.
• Droogpak: Dit is af te raden voor de beginneling omdat het duiken met een droogpak extra aandacht vergt waar de beginneling nog niet aan toe is. Een 100 tal duiken vooraleer droog te duiken is aan te raden. We maken een onderscheid tussen neopreen droogpakken die zelf al een isolerend en drijvend vermogen hebben en de droogpakken uit trilaminaat of latex waar je onderkledij in moet dragen en die bij een lek al hun drijfvermogen kwijt zijn.

Hoe verlies je warmte?
• Doorheen het pak: De dikte van het duikpak bepaalt hoe goed het isoleert en dus hoe warmer het pak is. De gebruikelijke pakdiktes zijn 3, 5, 7 en 11 mm. 3 mm voor de tropen (ca 30 °C), 5 mm voor water van ca. 20-25°C, 7 mm voor water van ca. 15-20°C en 10-15°C Bedenk daarbij dat hoe dikker het pak, hoe stugger. Een soepel duikpak is echt geen overbodige luxe. Een tweede bedenking is dat je bij een dik duikpak ook veel lood moet aandoen en dat je veel meer moet uittrimmen. Het volume van je trimvest moet dan extra groot zijn 
•Slechte pasvorm: Een pak dat spant snijdt je bloed af waar het plaatselijk zeer sterk afkoelt. Dit geldt eveneens voor handschoenen en laarsjes! Een pak dat te groot is, bevat meer water dat door je lichaam moet opgewarmd worden. Vooral aan de rug moet het pak goed aansluiten want de nieren zijn zeer gevoelig voor de koude. Hiervoor zijn er speciale neopreen nierbanden te verkrijgen maar een goed passend pak is uiteraard beter. Bedenk eveneens dat voor een relatief geringe meerprijs je pak kan aangepast worden om de pasvorm te verbeteren.
• Stroming van water in je pak: Als er voortdurend koud water in je pak stroomt dan koel je snel af. De doorstroming van water wordt vooral bepaald door de manchetten (aan handen, voeten en hoofd) en aan de  structuur van het pak aan de binnenkant. Om het water te beletten in en uit te stromen zijn de halfdroge pakken voorzien van nauw afsluitende met latex bestreken seals (manchetten). Om de stroming te verminderen in het pak heeft men nu de titanium binnenlaag met een krullende structuur die het stromend water in het pak veel weerstand biedt. Aan de andere kant vergroot de titanium structuur wel de hoeveelheid water in het pak zodat het netto effect van de titaniumlaag zeer klein is.

Accessoires

Niergordel: zoals aangehaald bij de pasvorm kan een niergordel een uitkomst bieden voor een waterzak op de rug waardoor je snel onderkoeld raakt.

Sinusband: de eerste twee minuten dat je onderdompelt in zeer koud water (5°C) barst je hoofd van de pijn alsof je een bol ijs volledig in je mond steekt. De oorzaak hiervan is het koude water tegen je sinussen. Een sinusband geeft hiervoor een oplossing.