Inleiding

Een duikschool is een sportvereniging die op een veilige en aangename wijze mensen de duiksport stap voor stap eigen maakt.

De doelstelling van een duikschool bestaat uit twee delen:

Leren duiken

Duiken is een aangename sport waarbij kandidaten de fauna en flora onder het wateroppervlak leren ontdekken en waarderen. Het onderwater landschap is een totaal andere wereld. Als mens begeven wij ons onder water in een natuurlijke vreemde omgeving. Wij leven op de grond met de zuurstof die zomaar aangeboden wordt. Daarentegen onder water hebben wij hulpmiddelen nodig zoals een duikfles met geperste lucht om ons vrij te bewegen. Elke meter onder water verhoogt de druk op ons lichaam, waarbij fysische wetten een grote rol spelen. Met al deze factoren tezamen is het nodig om als duiker een sterke theoretische achtergrond op te bouwen om veilig en wel te kunnen duiken. Bij de eerste open waterduiken wordt al deze kennis volledig omgezet in praktische aandachtspunten om ons te begeven in een vreemd milieu. Met de nodige ervaring kan je dan optimaal genieten van een nieuwe wereld.

Duikschool

Communicatie met jouw duikcollega

Communicatie met jouw mededuikers is erg belangrijk. Een duiker duikt nooit alleen. Een voorafgaand gesprek met jouw duikbuddy, een materiaal controle en de verantwoordelijkheid voor jouw collegae zijn van primordiaal belang voor een geslaagde duik.

Elke duik wordt automatisch aangepast aan de minst ervaren duikbuddy. Zo kunnen beiden echt veilig genieten van hun onderwater exploratie.

Onze werking

Onze duikschool KDK (Kortrijkse Duikersklub) is aangesloten bij NELOS die op hun beurt zijn aangesloten op de wereldfederatie CMAS (zie onze federatie). De KDK bestaat reeds sedert 1965.

Een duikschool bestaat uit een duikschoolleider, kaderleden en duikende leden.

De duikschoolleider en de kaderleden verzorgen de opleidingen zowel op het niveau van theorie als de trainingen in het zwembad.
Elk nieuw lid wordt persoonlijk opgevangen door een lesgever om zijn eerste ervaringen in het zwembad in goede banen te leiden. Na een korte startperiode wordt de kandidaat 1* Duiker geëvalueerd door een instructeur of een Assistent-Instructeur. Wanneer zowel de theoretische kennis als de zwembad-proeven bevredigend zijn starten de eerste 5 openwater duiken. Na deze startperiode wordt men effectief 1* Duiker. Met dit CMAS brevet kan men de wereld rond gaan duiken. Dit is het bewijs dat je de elementaire stappen van het duiken kent. Daarna bestaat de mogelijkheid om zich verder te bekwamen in de duiksport via het behalen van de opeenvolgende brevetten ( zie brevetten).

Praktisch

Waar:

De training gaat door in het zwembad LAGO FIT, Bekaertstraat 9 in Zwevegem.

Wanneer:

Elke dinsdag van 20.30 uur tot 21.30 uur (aanwezig vanaf 19.45 uur) voor de starters en van 21.30 uur tot 22.30 uur (aanwezig vanaf 21.00 uur) voor de gevorderden.

Hoe:

Er dient voorafgaandelijk contact te worden opgenomen via het contactformulier op de hoofdpagina (home) van deze site of per mail naar kdkonthaal@gmail.com.

Kostprijs:

5 euro per initiatieles met een maximum van 3 lessen.  Eerst proeven van de duiksport en dan beslissen.  Indien je beslist om lid te worden wordt het betaalde bedrag voor de initiaties (met een maximum van 15 €) in mindering gebracht van het lidgeld.

Materiaal:

De club beschikt over alle duikmaterialen. Als starter hoef je geen materiaal aan te kopen om even te proeven van onze sport. 

Daarna:

Na enkele vrije bezoeken aan onze club kan de starter met kennis van zaken beslissen om zich verder te verdiepen in de duiksport (zie lid worden).

Persoonlijk Duikmateriaal:

Eenmaal je lid bent van onze club en je beslist om eigen duikmateriaal aan te kopen kan je rekenen op deskundig advies van onze instructeurs en van de andere leden van onze club. 

           

Duikschoolleider : Kobe Van Herwegen 2 * I